18/02/2020
BLOG YAZILARI
Hırsız Alarm sistemi nasıl çalışır? Ürün ve firma tercihi nasıl yapılmalıdır?

Alarm sistemleri niteliklerine göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Her farklı durum için özelleştirilmiş hırsız alarm sistemleri (kablolu ya da kablosuz olarak), bu farklı durumları algılamaya yönelik farklı sensörlerle çalışır. Ancak temelde çalışma prensibi aynıdır. Buna göre, öncelikle sensörlerle yangın, hırsızlık, gaz kaçağı vb. durum algılanır. Sensörlerin gönderdiği sinyallerin alarm sinyaline dönüşmesi sağlanır ve ardından algılanan bu sinyaller sayesinde duruma göre alarm izleme merkezine sinyal göndermek, siren çaldırmak, sizin ya da başka kişilerin cep telefonuna mesaj gelmesi gibi eylemlerle haberdar olunması sağlanır. Sorundan haberdar olunup, giderilmesine yardımcı olmak gibi işlemler vasıtasıyla hırsız alarm sistemi harekete geçer.

Hırsız alarm sistemleri

Hareket sensörü, para tuzağı, manyetik kontak ve cam kırılma dedektörü gibi sensörler yardımıyla hırsızlık olduğu fark edilir, alarm sinyali gönderilir ve sirenler çalmaya başlar. Bu sirenler caydırıcı özelliktedir. Buna ek olarak, aboneliğiniz varsa alarm izleme merkezine sinyal gönderilerek ilgili birimler ( emniyet, itfaiye) evinize gönderilir. Ya da alarm sisteminin cep telefonunuza mesaj göndermesi, araması gibi eylemler gerçekleştirilir.


Yangın alarm sistemi

Yangın için de ısı ve duman dedektörlerine sahip alarm sistemleri tercih edilebilir ya da şifreleme paneli üzerinde yer alan yangın butonu kullanılabilir. Dedektörler ısı veya dumanı algılayarak hem alarm izleme merkezini harekete geçirir ve adresinize itfaiye yollanır ve alarm sesi çıkararak durumdan sizi haberdar eder.

Gaz kaçağı alarm sistemi

Gaz kaçağı durumunda, yangın veya hırsızlıktaki gibi gözle görülen bir şey yoktur. Hatta çoğu gaz aynı zamanda kokusuzdur. Bu gibi durumlarda gaz kaçağını gaz dedektörleri hemen farkeder ve alarm sinyali vasıtasıyla evinize ilgili birimleri yönlendirir ya da size gaz kaçağı olduğunu bildirir.

Acil Sağlık

Şifreleme paneli üzerinde bulunan buton ya da ayrı bir uzaktan kumanda, panik butonu yardımıyla acil bir sağlık sorunu halinde alarm izleme merkezine ya da yakınlarınıza ulaşıp, ambulans yönlendirmesi yapılıp, hayatınızın kurtulması sağlanabilir.

Panik Butonu

Panik butonları birçok durum için kullanılır. Şifreleme paneli üzerinde ya da yanınızda taşıyabileceğiniz bir buton yardımıyla harekete geçirilebilir. Panik butonu tehdit, yangın, hırsızlık, sağlık vb. durumlarda kullanılabilir.


Ürün tercihleri ihtiyaç durumuna ve bütçeye göre değişiklik göstermektedir. Fakat ülkemizin kalkınmasını göz önüne aldığımızda türk malı ürünler tercih sebebi olmalıdır. Hizmet alacağınız firmanın hizmet ağı, personelinin uzmanlık durumları, sektörde kaç yıldır var oldukları, bir sorun karşısındaki yaklaşımları gibi konular seçiminizde size yol gösterecektir.