25/06/2019
BLOG YAZILARI
Alarm Sistemi Nelerden Oluşur?

Alarm Sistemi Nelerden Oluşur, Temel İşlevleri Nelerdir?

 

Ev ve işyeri güvenliği denince ilk akla gelen hırsız alarm sistemleridir. Hırsızlık girişimleri incelendiğinde, sadece güvenlik kamerası takılmış olan mekanlardan hırsızlıktan kaçınılmadığı, hırsızların kıyafetler ile kendilerini tanınmayacak hale getirip, girişimlerini sürdürdükleri gözlemlenmektedir. Fakat mekanda hırsız alarm sistemi varsa hırsızlık girişiminden vazgeçildiği veya vazgeçilmemesi durumunda sirenlerin devreye girmesiyle hırsızların amaçlarına ulaşamadan hemen kaçtığı gözlemlenmektedir. Tam bir güvenlik sağlamak için kullanılacak hırsız alarm sisteminin de profesyonel ve teknolojik olması, doğru bir keşif ve projelendirme ile ihtiyaçlara göre ürünlerin belirlenmesi ve sistemin kurulması çok önemlidir. Kesinlikle tak çalıştır diye tabir edilen basit ürünler ve elektronik ömürleri olduğu için 2. el ürünlerden kaçınılmalıdır. 

 

Alarm sistemlerinde kullanılan ürünlerin en temel işlevlerinden kısaca bahsedelim;

 

Hırsız Alarm Paneli;

Sistemin merkezidir, yöneticisidir, beynidir. Tüm elemanlar alarm paneline bağlanır. Sahadaki cihazlardan tüm bilgi akışı alarm paneline gelir ve alarm paneli gelen bilgiye göre tanımlanmış senaryoları uygular. Panel anakartı üzerinde zon denilen girişler mevcuttur, temel olarak zonlara dedektörler bağlanır, dedektörlerden gelen alarm bilgisi ile panel siren çıkışlarını aktif ederek sirenleri çaldırır, kayıtlı telefon numaralarını arar, haberalma merkezi (AHM) aboneliği yapıldıysa AHM ye bilgi gönderir veya alarm durumunda bir senaryo programlandı ise bunu uygular. Alarm panellerinin içinde akü bulunduğu için elektrik kesintilerinde aralıksız çalışmaya devam eder. Alarm panellerinin çok fazla sayıda detaylı özellikleri bulunmaktadır, eğitimli bir kurulumcu ile güvenlik ve konfor çok üst seviyelere çıkartılabildiği gibi zayıf bir kurulumcu ile de güvenlik açıklarına sebep olunabilir. Yıllardır ülkemizde üretilmekte olan Teknim alarm sistemleri, teknolojisi ile global bir çok markadan daha üstün ve detaylı özelliklere sahiptir.

 

Tuş Takımı (Keypad);
Alarm paneli ile iletişimi sağlayan, kullanıcının veya programlayıcının panele komut gönderdiği ve panel uyarılarının görüntülendiği tuş takımıdır. LCD ekranlı modelleri olduğu gibi biraz daha ekonomik LED aydınlatmalı modelleri de bulunur. Sistem kurulduktan sonra son kullanıcının kurma-çözme işlemlerini yaptığı ve en göz önünde olan ürün olduğundan hem şık olmalı hem de çok kullanışlı olmalıdır.

 

Sabit Telefon Arama (PSTN) Modülü;
Alarm Panellerinin alarm durumunda kullanıcıyı aramasını veya alarm haberalma merkezine karasal hat üzerinden bilgi göndermesine olanak sağlayan modüldür. Bazı alarm paneli modellerinde standart olarak anakart üzerinde bazı alarm paneli modellerinde ise eklenebilir modül şeklindedir.

 

GSM Arama Modülü;
Karasal hattı olmayan yerlerde veya telefon hattı kablosunun kesilmesi ihtimaline karşı GSM üzerinden panelin kullanıcıları aramasını ve sms göndermesini sağlayan modüllerdir.

GSM/GPRS Arama Modülü;
Panelin hem GSM üzerinden arama yapmasını sağlar hem de GPRS bağlantısı ile panel internete çıkmış olur. İnternete çıkmış panel modelinin mobil uygulaması varsa, kullanımına imkan sağlar. Ayrıca GPRS üzerinden alarm haberalma merkezi bağlantısı yapılırsa AHM ile haberleşme kesintisiz bir şekilde yapılır, GPRS kesintisi olması durumunda AHM, diğer bağlantı çeşitlerine göre çok daha kısa bir zamanda durum bilgisini alır ve kullanıcıya bilgisini verebilir. Bu modüller panel anakartı üzerinde olabildiği gibi ek modül olarak da kullanılabilir. Bu modüllerin doğru ve verimli haberleşebilmesi için alarm paneli ile aynı marka olmasında fayda vardır.

Mobil Uygulama;
Alarm panellerinin son yıllarda içine girmeye başladığı mobil uygulamalar, kullanıcılara sistem bilgisini cep telefonlarında taşıma imkanı sağlıyor. Mobil uygulama üzerinden kullanıcılar alarm sistemini istediği an kurma çözme yapabilir, panik alarmı verebilir, tüm olay geçmişini dilediği an görüntüleyebilir, programlanabilir çıkışa (pgm) bağlanmış elektrikli herhangi bir cihazını açıp kapatabilir ve anlık bildirimler alabilir. Bazı uygulamalarda çok sayıda alarm paneline tek bir sayfadan erişim imkanı da sağlanıyor. Böylece zincir mağaza, market gibi şubeli yerlerin imkanı tek bir telefondan takip ve kontrol edilebilir hale gelebiliyor. Detaylı bilgiler için Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş Teknim mobil uygulamasını inceleyebilirsiniz.

Sirenler;
Harici (dış ortam) ve dahili (iç ortam) olmak üzere iki çeşide ayrılır. Her bir alarm sisteminde en az bir tane harici siren olmalıdır. Ek önlem olarak dahili sirenler de sisteme dahil edilebilir. Harici sirenlerin içinde ön kapak açılmasına veya yerinden sökülemeye karsı sabotaj anahtarı olmalıdır. Dış ortamda kullanılacağı için suya karşı dayanıklı olmalı ve mutlaka ön kapak içinde ek bir muhafazası daha olmalıdır. Siren içinde mutlaka şajlı pil veya akü olmalıdır. Bu sayede panel ve siren arasındaki kablo kesilse bile siren içinde bulunan pil sayesinde çalar. Kolay ulaşılamayan fakat görülebilen bir yere montajının yapılması oldukça caydırıcı bir etkendir.

PIR Dedektörler;
Alarm panelinin hırsızlığa karşı en temel algılayıcılarıdır. Belli bir açı ve mesafe ölçüleri vardır ve risk analizine göre montajlarının yapılması gerekir. Standart pır, hayan algılamayan pır, uzun mesafe pır pır+mikrodalga dedektör, tavan tipi pır, perde tipi pır gibi kullanım alanlarına göre çeşitleri mevcuttur. Bunlar içinde en gelişmiş olan pır+mikrodalga detektörlerdir.

Duman Dedektörleri;
Alarm panelleri sadece hırsızlık girişimlerine karşı değil aynı zamanda yangına, doğalgaz kaçaklarına, su baskınlarına karşı da güvenliğimizi sağlayan sistemlerdir. Yangına karşı duman veya duman+ısı dedektörleri de hırsız alarm panellerine bağlanabilir. Sistemde kullanılacak olan duman dedektörlerinin mutlaka Avrupa Standartlarına uygun olması hem sağlıklı çalışması hem de yasal zorunluluk gereğidir.

Doğalgaz Dedektörleri;
Alarm panellerine bağlanabilen doğalgaz dedektörleri ile doğalgaz kaçağı durumunda sirenleri çaldırabilir, kullanıcıları aratabilir ve haberalma merkezine bu bilgi gönderilebilir. Böylece gaz kaçaklarından doğabilecek durumların önüne geçilebilir. Kullanılacak olan doğalgaz dedektörlerinin mutlaka TSE belgeli ve Gazmer onaylı olması çok önemlidir ve yasal zorunluluktur.

Su Basma Dedektörleri;
Alarm panellerine bağlanacak olan su basma dedektörleri ile evinizi veya işyerinizi su baskınlarına karşı koruyabilirsiniz. Dedektör su baskını riski olan alanlarda yere çok yakın veya yer ile temas edecek şekilde konumlandırılır. Su sızıntısı dedektöre ulaştığında panel alarma geçer.

Darbe Dedektörleri;
Banka, kuyumcu, döviz bürosu, kasa daireleri gibi hırsızlık riskinin yüksek olduğu yerlerde diğer dedektörlere ek olarak özellikle darbe dedektörleri de tavsiye edilir. Teknim darbe dedektörleri ani darbe, titreşim ve açı değişimi algılama teknolojisi ile bu sınıf ürünlerin en gelişmiş özelliklerine sahiptir. 

Manyetik Kontaklar;
Alarm paneline bağlanan manyetik kontaklar kapı, pencere veya kepenk açılmasına karşı alarm veren mıknatıs mantığı ile çalışan iki parçadan oluşan ürünlerdir. Çok basit ve ekonomik ürünler olmasına rağmen hırsızların daha içeri girmeden alarm oluşmasını sağladığı için önemlidir. Fakat kesinlikle tek başlarına yeterli değildir, mutlaka dedektörler de kullanılmalıdır. Renk seçenekleri mevcut olup, kepenk veya metal kapılar için harici tipleri de mevcuttur.

Beam Dedektörler (Aktif Bariyerler);
Çoğunlukla çevre güvenlik için kullanılan ürünlerdir. Harici ortamda açık alanda kullanılabilir, en doğru uygulama şekli bahçe duvarı üzeri veya direkler kullanılarak yapılan uygulamalardır. Alanın hırsızlık riskine ve yanlış alarm riskine göre konumlandırılmalıdır. Karşılıklı 2 cihaz, bir takım olarak kullanılır. Aralarında modeline göre değişen ve gözle görülemeyen 2 veya 3 ışın bulunur. Bu ışınların aynı anda kesilmesi ile alarm verir. Bu iki cihaz arası mesafe dış ortamda 30 metre veya 150 metre mesafelere kadar uzayabilir. Bu sayede geniş alan çevre koruması sağlanmış olur. Bu ürünler doğru bir şekilde konumlandırılmadığında yanlış alarmlara sebep olabilir. Ayrıca bu tip ürünler özellikle güneş ışınlarından çok fazla etkilenebildiğinden ürün kalitesi çok önemlidir. Pencere tipi diye adlandırılan modelleri de mevcuttur. Bunlar modeline göre değişen uzunluklarda çubuk şeklindedir. Kapılar için 2 metreye kadar çeşitleri mevcuttur. Pencere tipi beam dedektörler yanlış alarma karşı yanyana 2 ışının aynı anda kesilmesi ile alarm verir.